NYHTÖNAUTA

AINEKSET

- n. 1 kg highlandin etuselkää/lapaa/paistia
- vettä
- punaviiniä
- kasvisliemikuutio
- erilaisia tuoreita ja kuivattuja yrttejä ja  mausteita esim. chili, tinjami, pippuri
- suola
- esim.sipulia, porkkanaa, kaalia

VALMISTUSOHJE

Sulata paisti rauhassa. Ota huoneenlämpöön. Hiero paistin pintaan suolaa ja muita mausteita. Laita paisti esimerkiksi uunivuokaan. Laita paistin joukkoon pilkottua sipulia, porkkanaa, kaalia ym. oman maun mukaan sekä tuoreita yrttejä, esim. tinjamia. Kaada päälle vettä, punaviiniä ja joukkoon kasvisliemikuutio.
Laita paisti 150 asteiseen uuniin noin viideksi tunniksi. Huolehdi että paisti on koko ajan nesteessä. Noin viiden tunnin jälkeen ota huoneenlämpöön. Anna jäähtyä hetki. Nyhdä paisti kahdella haarukalla nyhdöksi. Tarjoa kastikkeen ja esimerkiksi ruokaisan salaatin kanssa tai hampurilaisen välissä. Nauti.

LIHAPULLAT

AINEKSET

- 1 kg highland -jauhelihaa
- 2 dl kermaa
- 2,5 dl korppujauhomausteseosta
- (2-3 kananmunaa)
- 2 isoa sipulia

VALMISTUSOHJE

Kuori ja pilko sipulit, kuullota pannulla, älä kuitenkaan ruskista. Kaada kuullotetut sipulit, kerma, munat ja korppujauhoseos kulhoon, sekoita ja lisää jauheliha. Sekoita hyvin tasaiseksi. Pyörittele lihapulliksi ja paista pannulla voin kera. Voit myös paistaa pyörykät uunissa, mutta tällöin on rasvaa lisättävä taikinaan. Taikinaan saat myös erilaista makua korvaamalla kerman tomaattimurskalla. Tällöin on voita paistamiseen pannulla käytettävä runsaammin. Taikinasta tulee myös hyvä mureke uunivuoassa, joko sellaisenaan tai täytteeksi aurajuustoa ja tomaattia, suolakurkkua ja keitettyä kananmunaa, tai mitä täytteeksi keksitkin. Uuni 175 astetta ja paistoaikanoin tunti.

YLÄMAANKARJAN LIHA-LUULIEMI

AINEKSET

- 1-2 kg ylämaankarjan ydinluita tai lihaisia luita (esim. häränhäntää, potkakiekkoja)
- 1keskikokoinen lanttu
- 3-4 porkkanaa
- 1 sellerin varsi
- 1-2 sipulia
- 3-4 laakerinlehteä
- 8 maustepippuria
- 3 l vettä
- 1 rkl omenaviinietikka
- (suolaa)

VALMISTUSOHJE

Pilko juurekset reilun kokoisiksi paloiksi. Levitä luut ja juurekset pellille leivinpaperin päälle. Paahda luita ja juureksia uunissa 250 asteessa noin 20 min. Nosta paahdetut luut ja juurekset isoon kattilaan ja lisää vettä niin paljon, että ne peittyvät. Lisää sekaan mausteet ja 1 rkl omenaviinietikkaa parantamaan ravinteiden liukenemista veteen. Keitä miedolla lämmöllä pitkään ja hartaasti, noin 8-24 tuntia. Kuori alussa veden pintaan muodostuva vaahto pois niin saat liemestä kirkkaamman. Kattilaan voi välillä lisätä vettä, mikäli veden pinta laskee luiden alapuolelle. Lopuksi siivilöi liemi ja kiehauta se uudelleen. Jos haluat tehdä liemestä tiivistettä, anna liemen kiehua niin pitkään, että se on kutistunut kolmannekseen alkuperäisestä määrästä. Lisää liemeen suolaa makusi mukaan. Valmiin lihaliemen voi pakastaa myöhempää käyttöä varten sopivina annoskokoina. Käytä lientä keittoihin, kastikkeisiin tai nauti lämmitettynä ihan sellaisenaan.

AURAPIHVIT

AINEKSET

- n. 550g ylämaankarjan jauhelihaa'
- 1 prk kermaviiliä
- 1 pussi sipulikeittoaineksia
- n.3 rkl aurajuustoa (muruina)

VALMISTUSOHJE

Sekoita kermaviili, sipulipussin ainekset ja aurajuusto keskenään.
Anna nämä turvota n. 5 min.
Laita jauheliha joukkoon. Muotoile pihvejä ja paista ne paistinpannulla.
Kokoa hampurilaiseen mieleisesi mukaan täytteitä ja sitten vain nauttimaan.

HAIKKUKEBAB

AINEKSET

HAIKKUKEBAB
- 1 kg ylämaankarjan paistinjauhelihaa
- 4 tl Herbamare-suolaa
- 1½ tl rouhittua mustapippuria
-1½ tl sipulijauhetta
- 1 tl oreganoa
- 1½ tl paprikajauhetta
- n. 1 tl cayennepippurijauhetta
- 1½ rkl perunajauhoja

JOGURTTIKASTIKE
- 1½ dl turkkilaista luomujugurttia
- ½ dl majoneesia 
- chilisinappia 
- suolaa
- rouhittua mustapippuria

VALMISTUSOHJE

HAIKKUKEBAB
Laita jauhelihan joukkoon mausteet. Vatkaa yleiskoneen taikinakoukuilla taikinaa n. 25-30 min. Taikinan ollessa tiiviin sitkomainen, tee siitä tiivis rulla. Painele ilmakuplat siitä pois. Laita rulla kaksinkertaiseen folioon ja voit laittaa rullan vielä uunivuokaan. Paista uunin alatasolla 100 asteessa, kunnes lihan sisälämpötila on 80 astetta. 
Anna rullan jäähtyä huoneenlämmössä. Laita jääkaappiin ja anna "maustua" seuraavan päivään.
Vuole ohuita lastuja veitsellä ja lämmitä niitä paistinpannulla.
Tarjoa haikkukebab esim. salaatin kanssa, jossa on jugurtti- ja kebabkastiketta.

JOGURTTIKASTIKE
Sekoita jugurtti ja majoneesi. Lisää mausteita oman maun mukaan.
Laita jääkaappiin maustumaan n. 20-30 min.