RESEPTIT

ARKEEN JA JUHLAAN

paisti

NYHTÖNAUTA

AINEKSET

- n. 1 kg highlandin etuselkää/lapaa/paistia
- vettä
- punaviiniä
- kasvisliemikuutio
- erilaisia tuoreita ja kuivattuja yrttejä ja  mausteita esim. chili, tinjami, pippuri
- suola
- esim.sipulia, porkkanaa, kaalia

VALMISTUSOHJE

Sulata paisti rauhassa. Ota huoneenlämpöön. Hiero paistin pintaan suolaa ja muita mausteita. Laita paisti esimerkiksi uunivuokaan. Laita paistin joukkoon pilkottua sipulia, porkkanaa, kaalia ym. oman maun mukaan sekä tuoreita yrttejä, esim. tinjamia. Kaada päälle vettä, punaviiniä ja joukkoon kasvisliemikuutio.
Laita paisti 150 asteiseen uuniin noin viideksi tunniksi. Huolehdi että paisti on koko ajan nesteessä. Noin viiden tunnin jälkeen ota huoneenlämpöön. Anna jäähtyä hetki. Nyhdä paisti kahdella haarukalla nyhdöksi. Tarjoa kastikkeen ja esimerkiksi ruokaisan salaatin kanssa tai hampurilaisen välissä. Nauti.

JAUHELIHA

LIHAPULLAT

AINEKSET

- 1 kg highland -jauhelihaa
- 2 dl kermaa
- 2,5 dl korppujauhomausteseosta
- (2-3 kananmunaa)
- 2 isoa sipulia

VALMISTUSOHJE

Kuori ja pilko sipulit, kuullota pannulla, älä kuitenkaan ruskista. Kaada kuullotetut sipulit, kerma, munat ja korppujauhoseos kulhoon, sekoita ja lisää jauheliha. Sekoita hyvin tasaiseksi. Pyörittele lihapulliksi ja paista pannulla voin kera. Voit myös paistaa pyörykät uunissa, mutta tällöin on rasvaa lisättävä taikinaan. Taikinaan saat myös erilaista makua korvaamalla kerman tomaattimurskalla. Tällöin on voita paistamiseen pannulla käytettävä runsaammin. Taikinasta tulee myös hyvä mureke uunivuoassa, joko sellaisenaan tai täytteeksi aurajuustoa ja tomaattia, suolakurkkua ja keitettyä kananmunaa, tai mitä täytteeksi keksitkin. Uuni 175 astetta ja paistoaikanoin tunti.

ydinluu

YLÄMAANKARJAN LIHA-LUULIEMI

AINEKSET

- 1-2 kg ylämaankarjan ydinluita tai lihaisia luita (esim. häränhäntää, potkakiekkoja)
- 1keskikokoinen lanttu
- 3-4 porkkanaa
- 1 sellerin varsi
- 1-2 sipulia
- 3-4 laakerinlehteä
- 8 maustepippuria
- 3 l vettä
- 1 rkl omenaviinietikka
- (suolaa)

VALMISTUSOHJE

Pilko juurekset reilun kokoisiksi paloiksi. Levitä luut ja juurekset pellille leivinpaperin päälle. Paahda luita ja juureksia uunissa 250 asteessa noin 20 min. Nosta paahdetut luut ja juurekset isoon kattilaan ja lisää vettä niin paljon, että ne peittyvät. Lisää sekaan mausteet ja 1 rkl omenaviinietikkaa parantamaan ravinteiden liukenemista veteen. Keitä miedolla lämmöllä pitkään ja hartaasti, noin 8-24 tuntia. Kuori alussa veden pintaan muodostuva vaahto pois niin saat liemestä kirkkaamman. Kattilaan voi välillä lisätä vettä, mikäli veden pinta laskee luiden alapuolelle. Lopuksi siivilöi liemi ja kiehauta se uudelleen. Jos haluat tehdä liemestä tiivistettä, anna liemen kiehua niin pitkään, että se on kutistunut kolmannekseen alkuperäisestä määrästä. Lisää liemeen suolaa makusi mukaan. Valmiin lihaliemen voi pakastaa myöhempää käyttöä varten sopivina annoskokoina. Käytä lientä keittoihin, kastikkeisiin tai nauti lämmitettynä ihan sellaisenaan.

JAUHELIHA

AURAPIHVIT

AINEKSET

- n. 550g ylämaankarjan jauhelihaa
- 1 prk kermaviiliä
- 1 pussi sipulikeittoaineksia
- n.3 rkl aurajuustoa (muruina)

VALMISTUSOHJE

Sekoita kermaviili, sipulipussin ainekset ja aurajuusto keskenään.
Anna nämä turvota n. 5 min.
Laita jauheliha joukkoon. Muotoile pihvejä ja paista ne paistinpannulla.
Kokoa hampurilaiseen mieleisesi mukaan täytteitä ja sitten vain nauttimaan.

JAUHELIHA

HAIKKUKEBAB

AINEKSET

HAIKKUKEBAB
- 1 kg ylämaankarjan paistinjauhelihaa
- 4 tl Herbamare-suolaa
- 1½ tl rouhittua mustapippuria
-1½ tl sipulijauhetta
- 1 tl oreganoa
- 1½ tl paprikajauhetta
- n. 1 tl cayennepippurijauhetta
- 1½ rkl perunajauhoja

JOGURTTIKASTIKE
- 1½ dl turkkilaista luomujugurttia
- ½ dl majoneesia 
- chilisinappia 
- suolaa
- rouhittua mustapippuria

VALMISTUSOHJE

HAIKKUKEBAB
Laita jauhelihan joukkoon mausteet. Vatkaa yleiskoneen taikinakoukuilla taikinaa n. 25-30 min. Taikinan ollessa tiiviin sitkomainen, tee siitä tiivis rulla. Painele ilmakuplat siitä pois. Laita rulla kaksinkertaiseen folioon ja voit laittaa rullan vielä uunivuokaan. Paista uunin alatasolla 100 asteessa, kunnes lihan sisälämpötila on 80 astetta. 
Anna rullan jäähtyä huoneenlämmössä. Laita jääkaappiin ja anna "maustua" seuraavan päivään.
Vuole ohuita lastuja veitsellä ja lämmitä niitä paistinpannulla.
Tarjoa haikkukebab esim. salaatin kanssa, jossa on jugurtti- ja kebabkastiketta.

JOGURTTIKASTIKE
Sekoita jugurtti ja majoneesi. Lisää mausteita oman maun mukaan.
Laita jääkaappiin maustumaan n. 20-30 min.

JAUHELIHA

saiturin lehtipihvit

AINEKSET

Noin 100-120 grammaa ylämaannaudanjauhelihaa per pihvi
Voita tai öljyä pihvien paistamiseen
Suolaa
Mausteita oman maun mukaan

VALMISTUSOHJE

Laita noin 100-120 grammaa jauhelihaa reilun kokoisen tuorekelmun päälle, muotoile käsin hieman pihvimäiseksi ja laita tuorekelmua myös jauhelihan päälle.
Kauli kaulimella jauheliha ohueksi lehtipihvin malliseksi kelmun sisällä. Pihveistä tulee melko isoja. Hyvin ohut, noin millimetrin paksuinen on tavoite.
Tee jokainen pihvi omaan kelmuun ja laita pihvit pakastimeen kohmettumaan noin 5-10 minuutiksi.
Ota pihvit pois pakastimesta ja kelmuista, kuumenna pannu kuumaksi ja laita öljyä tai voita pannuun.
Mausta pihvin pinta suolalla ja oman maun mukaan esimerkiksi valkosipulilla, chilillä, pippurilla, grillausmausteella ym.
Laita pihvi pannulle. Käännä pihvi, kun nesteet nousevat pintaan ja mausta toinenkin puoli. Yhden pihvin paistamisessa menee muutama minuutti. Onnistuu hyvin myös grillissä.
Tarjoile mieluisten lisäkkeiden kanssa.

JAUHELIHA

Haikkulihapullat airfryerissa

AINEKSET

Ylämaannaudan jauhelihaa
Mausteita

VALMISTUSOHJE

Ylämaannaudan vähärasvainen jauheliha on hyvin laadukas raaka-aine eikä esimerkiksi lihapullien tai jauhelihapihvien tekemiseen tarvita muuta kuin itse jauheliha, sidosaineita ei tarvita. Ylämaannaudan mahtava maku tulee erityisen hyvin esille, kun mausteina käytetään vain esimerkiksi suolaa ja pippuria tai oman maun mukaisia mausteita, kuten chilia, cayennepippuria, yrttisekoituksia ym.

Lihapulliin käytettävä jauheliha laitetaan kulhoon, laitetaan joukkoon oman maun mukainen määrä erilaisia mausteita ja sekoitetaan. Maustetusta jauhelihasta muotoillaan kostein käsin sopivan kokoisia pieniä lihapullia, jotka laitetaan suoraan airfryer laitteen koriin. Kun kori on täynnä, laitetaan airfryer päälle.
Koska kyseessä on vähärasvainen liha ja jos lihapullista on tehty melko pieniä, ne valmistuvat hyvinkin nopeasti. On tärkeää varmistaa etteivät lihapullat kuivahda airfryerissa. Sopiva lämpötila on 180 astetta ja aika 6-7 minuuttia. Koria kannattaa heilutella puolessa välissä.
Airfryerilla pystyy tehdä vaikka pieniä coctail lihapullia helposti isonkin määrän, silloin aikaa kannattaa hieman pienentää tai ainakin tarkkailla ja testailla, koska lihapullat ovat parhaimmillaan.

tomahawk

Tomahawk-pihvi grillissä

AINEKSET

Ylämaannaudan Tomahawk pihvi
Mausteita
Hunajaa/öljyä

VALMISTUSOHJE

Tomahawk on iso pihvi, jossa on reilun kokoinen luu mukana pihvissä. Yksi pihvi on usein yli kilon painoinen luun kera ja pihvistä riittää syötävää useammalle henkilölle. Tomahawk pihvi soveltuu erityisen hyvin grillissä tehtäväksi. Liha on aina hyvä ottaa huoneen lämpöön ennen sen grillausta ja samalla maustaa se ja antaa huoneenlämmössä maustua ja lämmetä noin kaksi tuntia.

Pari vinkkiä maustamiseen: Vinkki 1. Hunaja ja mausteet - hiero lihan pintaan kauttaltaan hunajaa sekä suola ja muut mausteet (esimerkiksi erilaiset dry rub-seokset sopivat tähän erittäin hyvin.
Vinkki 2. Öljy ja mausteet - tee seos valkosipulin kynsistä, öljystä, suolasta, pippurista ja lisää joukkoon hieman sitruunan mehua ja levitä seos pihvin pinnalle.

Nosta liha kuumaan grilliin ja grillaa ensin lihaan molemmin puolin väri pintaan (noin 5 min per puoli). Grillaa pihviä vielä tämän jälkeen epäsuorassa lämmössä grillin kansi kiinni. Lihalämpömittaria on hyvä käyttää, sillä kokonaiskypsennusaika riippuu paljon lihan paksuudesta, grillin lämpötilasta ja halutusta kypsyysasteesta (esim. 56 astetta melko hyvä), medium on suositeltava. Aikaa voi kulua noin 30-60 minuuttia.

Anna vetäytyä rauhassa folion alla. Leikkaa siivuiksi ja nauti esimerkiksi raikkaan salaatin tai grillattujen parsojen kanssa.

petite tender

Petite tender grillissä

AINEKSET

Ylämaannaudan petite tender
Mausteita

VALMISTUSOHJE

Petite tender on osa naudan lapaa ja se on yksi mureimmista paisteista, sisäfileeseen verrattava. Sen pystyy valmistamaan myös samalla tapaa kuin sisäfileen, eli joko kokonaisena tai valmiina pihveinä. Petite tender sopii mainiosti grilliin.

Muista ottaa liha ajoissa huoneen lämpöön. Mausta suolalla kauttaaltaan. Grillaa keskilämmöllä noin 10 minuuttia välillä palaa käännellen. Tavoittele sisälämpötilaa 52-54 astetta. Anna vetäytyä hetki folion alla.

Tarjoile esimerkiksi raikkaan persimonsalsan kera. Laita kulhoon persimonia, punasipulia, omenaa ja tomaattia, purista joukkoon muutaman limetin mehu ja sekoita.

paistisuikaleet

Grillinyytit

AINEKSET

Ohutta suikaletta ylämaannaudan
sisä- ulko- tai kulmapaistista
Mausteita
Koskenlaskijaa/tuorejuustoa/smetanaa

Alkukesästä:
Uusia perunoita
Sipulia (punasipulia, ruohosipulia tai kevätsipulia)
Minitomaatteja
Grillijuustoa
Maissia


Loppukesästä:
Perunaa
Porkkanaa
Punajuurta
Sieniä
Herneitä
Sipulia
Kesäkurpitsaa

Suosi vaihtoehdoissa erityisesti suomalaisia raaka-aineita

VALMISTUSOHJE

Pilko käytettävät vihannekset ja juurekset kohtuullisen kokoisiksi paloiksi ja tee kunnonkokoiset keot folion sisään.
Lisää päälle ylämaannaudan ohuiksi suikaleiksi leikattua sisä-, ulko- tai kulmapaistia ja mausta.
Lisää päälle esimerkiksi tuorejuustoa.
Sulje folionyytit hyvin niin, että yhdistävä kohta jää ylös.
Grillaa epäsuoralla lämmöllä niin, että kasvikset pehmenevät, noin 20-30 minuuttia.

ribsit

laiskan ribsit uunissa

AINEKSET

Ylämaannaudan ribsejä

VALMISTUSOHJE

Naudan ribseissä luut ovat melko isot ja paksut, ylämaannaudassa rasvaakaan ei välttämättä ole ihan kauheasti. Ylämaannaudan ribsipaketti on helposti 1,5 kilon kokoinen, mutta luut painavat siitä jo melko paljon.

Naudan ribsien valmistamiseen on yhtä monta tapaa kuin kokkia ja mieltymyksiä eri tekniikoihin, tyyleihin ja mausteisiin on valtavasti. Talvikaudella ja vaikka kerrostaloissa ribseillä pääsee helposti herkuttelemaan, kun ne tekee uunissa.

Ota ribsit huoneenlämpöön, poista kalvot ja hiero mausteet pintaan. Ribsit on hyvä laittaa maustumaan haluaamansa marinaadiin jo vuorokautta aikaisemmin jääkaappiin esimerkiksi paistopussin sisälle. Marinaadiin voi laittaa oman maun mukaan esimerkiksi öljyä, omenasiideriä, omenaviinietikkaa ja mausteita sekä yrttejä, erityisesti tinjami sopii hyvin, sekä esim. valkosipulia ja chiliä tai kuivamaustaa sen runsaalla määärällä rubmausteita. Älä unohda suolaa.

Seuraavana päivänä ribsit voi nostaa suoraan folion sisälle. Tämän jälkeen ribsit foliossa uunipellille ja uuniin miedolle lämmölle, noin 150 astetta ja ribsien koosta riippuen aikaa saa mennä 4-6 tuntia. Ribsit ovat valmiita, kun ne irtoavat luista helposti. Jos haluat vähän tiukempaa purutuntumaa, vähennä aikaa uunissa. Lopuksi ribsit voi vielä ottaa pois foliosta, glaseerata esimerkiksi BBQ-kastikkeella ja paahtaa ilman foliota uunipellilla uunin yläosassa grillivastuksella 5-10 minuuttia noin 225 asteessa.

Tarjoa raikkaan coleslaw salaatin kera. Suikaloi ohueksi varhaiskaalia, porkkanaa ja kevätsipulia. Sekoita 2 dl turkkilaista jogurttia, hieman sinappia, suolaa ja muutama teelusikka valkoviinietikkaa. Sekoita ja yhdistä suikaloitujen kasvisten kanssa. Tarjoa kylmänä lämpimien ribsien kanssa.