YLÄMAANKARJA ROTUNA

  • Ympärivuotiseen ulkokasvatukseen sopeutunut, hidaskasvuinen, skotlantilainen lihakarjarotu.
  • Märehtijänä tuottaa ihmisravinnoksi kelpaamattomasta nurmesta arvokasta eläinvalkuaista.
  • Terve rotu: Antibiootteja tarvitaan vain harvoin.
  • Hoitaa maisemaa.

KASVATUS & RUOKINTA

  • Kasvatetaan lajinmukaisesti:
    Emot hoitavat vasikat vierotusikään asti. Myös sonnit laiduntavat.
  • Eläimet syövät pääosin kotoista nurmirehua. Ruokinnassa ei käytetä geenimuunneltua rehua.
  • Elää ympäri vuoden ulkona raittiissa ilmassa ja päivänvalossa.

LIHAN OMINAISUUDET

  • Erinomaista pihvilihaa.
  • Luonnollisesta ravinnosta johtuen liha on maukasta, lyhytsyistä, vähärasvaista ja väriltään tummanpunaista.
  • Ylämaankarjan kasvatuksessa koko ketju, laitumelta lautaselle, keskittyy parhaan mahdollisen laadun ja maun aikaansaamiseen. 
  • Eläimen vapaa liikkuminen ja luontainen aktiivisuus muokkaavat rasvakudosta pehmeäksi, parantaen lihan makua ja mureutta.

EETTINEN TUOTANTO

  • Tuotannon eettisyys sisältää useita näkökulmia esim. ympäristökysymykset ja eläinten hyvinvoinnin.
  • Eläinten hyvinvointi ja hyvä kohtelu ovat kasvattajille ja usealle kuluttajalle entistä tärkeämpää.
  • Suomen kasvukausi on lyhyt ja monivuotisia nurmia sekä luonnonlaitumia voidaan hyödyntää rehuna. Ylämaankarjaa ruokitaan harvoin viljoilla.

LIHA OSANA
TERVEELLISTÄ RUOKAVALIOTA

MITÄ LIHA SISÄLTÄÄ?

Scottish Agricultural College (yliopistotasoinen maatalousoppilaitos) on tutkinut asiaa ja todennut, että highland cattle naudanlihassa on vähemmän rasvaa ja kolesterolia ja enemmän rautaa ja proteiineja kuin keskivertaisessa naudanlihassa.